Bedrijfsopleidingen zijn opleidingen gericht op medewerkers in bedrijven. Ze hebben als doel werknemers kennis en vaardigheden bij te brengen, zodat de motivatie van werknemers verhoogt – natuurlijk kunnen werkgevers zelf ook een bedrijfsopleiding volgen. Dit komt weer ten goede aan de arbeidsproductiviteit en uiteindelijk de winst. Bedrijfsopleidingen zijn dus een goede investering in uw bedrijf voor zowel grote bedrijven als midden- en kleinbedrijven (mkb). Uiteraard is de keerzijde dat deze investering ook tijd en geld kost. Dit geldt niet alleen voor het bekostigen en het volgen van de opleiding, maar ook voor het ontwikkelen en het in de praktijk brengen ervan. Bij elke bedrijfsopleiding, zowel een kant-en-klare opleiding als een opleiding op maat, vormt het afstemmen van de bedrijfsopleiding op uw bedrijfsstrategie een belangrijk onderdeel.
Soorten bedrijfsopleidingen
Bij bedrijfsopleidingen kan het gaan om standaard cursussen voor nieuwe software waarmee uw werknemers gaan werken of een workshop om de klantenservice te verbeteren, maar ook om een opleiding op maat. In dat laatste geval wordt een bestaande opleiding aangepast aan uw bedrijfsbehoefte of een opleiding volledig op maat voor u ontwikkeld. In dat laatste geval zal iemand van het opleidingsinstituut uitgebreid uw wensen en doelen bespreken. Hierop ontvangt u een voorstel voor een opleiding op maat. Deze dient naadloos aan te sluiten op uw bedrijfsbehoefte. De opleiding kan plaatsvinden op locatie of buiten de deur, afhankelijk van uw beschikbare ruimte en eventuele behoefte aan een inspirerende locatie. Bedrijfsopleidingen die worden aangeboden bevinden zich vaak op het gebied van communicatie, marketing, management, IT of meer specifieke gebieden. Voorbeelden zijn:
- Klantgericht werken: een positieve klantervaring realiseren zodat klanten terugkeren.
- Internetmarketing: internet zoekmachines beïnvloeden, adverteren op internet.
- Visie ontwikkeling: waar staan we, waar gaan we heen?
- Cultuurverandering: er is bijvoorbeeld sprake van veel uitval en een cultuuromslag is nodig.
- IT cursussen: voorbeelden zijn BiSL, ITIL en ASL.
- Inspirerend leidinggeven: werknemers inspireren, motiveren en belonen.
- Design cursussen: denk aan grafisch ontwerp, DTP en Video.
- Projectmanagement: talent ontginnen en benutten, projecten tijdig opleveren.
- Teamontwikkeling: groepspatronen zichtbaar maken ten behoeve van de teamcompetenties.
Ook non-profit organisaties kunnen baat hebben bij bedrijfsopleidingen. Winst is dan niet direct het doel, maar bijvoorbeeld wel teamontwikkeling ten behoeve van een prettige samenwerking.
Aanbieders bedrijfsopleidingen
Grote opleidingsinstituten van bedrijfsopleidingen kent u vast wel, zoals ROC, NTI, NHA, LOI, Scheidegger en Schouten & Nelissen. Behalve opleidingsinstituten kunnen ook bedrijven met een bepaalde core business bedrijfsopleidingen aanbieden, omdat ze veel kennis in huis hebben. Let er bij het kiezen van een bedrijfsopleiding ook op of het een erkende opleiding of cursus is, mocht dit van belang zijn. Hierbij kunt u letten op certificeringen en wetten zoals de WEO, WEB, WHW, NIMA, NEMAS, Associatie, SVM, CITO, CCV, SVH, SEA, enzovoort. Uiteraard stopt kennis niet bij bedrijfsopleidingen. Met dagelijks twee uur lezen houdt u uw kennis op uw vakgebied up-to-date.