Aardappelhandelaren

Wat doen aardappelhandelaren?

Aardappelhandelaren houden zich bezig met de handel in consumptie-, zetmeel- en pootaardappels. Consumenten en groothandels kunnen bij aardappelhandelaren terecht voor de in- en verkoop van verschillende soorten aardappels. Die worden ingekocht bij telers in binnen- en buitenland en verkopen die aan winkels, groothandelaren en exporteurs.

Aardappelhandelaren beschikken over vele soorten aardappels

Aardappels zijn er in alle soorten en maten, iedere aardappel hoort bij een bepaald ras. Wereldwijd zijn er zo\'n 4000 verschillende aardappelrassen, waarvan Nederlandse aardappeltelers er zo\'n 200 telen. Ieder ras heeft zijn eigen kenmerken: De tijd van rijping, de grootte en vorm, benodigde teelgrond, de smaak en de samenstelling van bestanddelen. Sommige aardappelrassen zijn niet eens geschikt voor consumptie. Twee bekende Nederlandse aardappelrassen zijn het bintje en de eigenheimer. De grotere aardappelhandelaren handelen in alle gangbare aardappelrassen.

Grofweg zijn de aardappels die in Nederland het meest geteeld worden in te delen in drie categorieën:

  • Consumptie-aardappels (45%)

  • Zetmeelaardappels (31%)

  • Pootaardappels (24%)

In Nederland zijn Flevoland, Noord-Brabant en Zeeland de belangrijkste producenten van consumptie-aardappels. Hier zijn ook de meeste aardappelhandelaren te vinden. In Drenthe en Groningen worden veel zetmeelaardappels geteeld voor de zetmeelwinning.

Aardappelprijzen

\'Door de slechte aardappeloogst zijn wij genoodzaakt een hogere prijs voor frites te vragen\', staat soms aangegeven bij de plaatselijke cafetaria. Dat is omdat de aardappelprijs enorm wisselvallig is en per seizoen veel kan verschillen. Denk aan een lange droge zomer of een lange strenge winter die de aardappeloogst zo verpesten dat de prijs flink oploopt. Aardappelhandelaren worden dan gedwongen om aardappels uit het buitenland te importeren.

Ook een massale opkoop vanuit het buitenland doet de prijs stijgen. Zo exporteerden aardappelhandelaren in 2010 een groot deel van de Nederlandse aardappeloogst naar Rusland, omdat de oogst daar mislukte. Door een goede oogst afgelopen jaar in binnen- en buitenland ligt de aardappelprijs op dit moment relatief laag.

Rechtstreeks van de boer

Veel mensen nemen tegenwoordig een abonnement bij een boer of tuinder voor een groentepakket. Je haalt dan iedere week een zak met groente op bij een winkel of boer bij jou in de buurt, hier zitten vaak ook aardappels bij. De inhoud van deze pakketten is meestal biologisch. Zo eet je dagelijks gezond en gevarieerd, zonder de tussenkomst van aardappelhandelaren.

Bedrijven in Aardappelhandelaren

Aardappelgroothandel W.J. Westhoeve Hofdijksweg 42, Ouddorp
Gebroeders Boone BV Lavendeldijk 3 a, Oostdijk

Aardappelhandelaren in de volgende plaatsen:

Ouddorp, Oostdijk

Aardappelhandelaren in de volgende regios:

Zeeland, Zuid-Holland

Uw vermelding

Contact met ons opnemen
Uw bedrijfsvermelding in de rubriek Aardappelhandelaren, die u altijd kan wijzigen of zelfs verwijderen. Neem contact met ons op of uw bedrijf direct aanmelden.

Bladeren door de overige rubrieken

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z