Allergie

Glutenallergie

Een glutenallergie is een darmaandoening waardoor de dunne darm gevoelig is voor gluten. Iemand met glutenallergie krijgt daarom allergische symptomen na het eten van producten die gerst, haver, rogge, tarwe of spelt bevatten. Deze allergie is ook wel bekend als glutenintolerantie, glutenovergevoeligheid of coeliakie.

Naar schatting heeft in Nederland bijna 1% last van glutenallergie. Al zijn er waarschijnlijk nog een hoop mensen die er last van hebben zonder het zelf te realiseren.

Klachten die duiden op glutenallergie

De meeste mensen die last hebben van glutenallergie krijgen daarvan duidelijke symptomen. Maar het komt ook voor dat iemand weinig of geen klachten heeft. Enkele van de meest voorkomende klachten onder elkaar:

  • Diarree of verstopping
  • Gewichtsverliest
  • Vermoeidheid
  • Buikpijn
  • Huidproblemen
  • Mentruatiestoornissen
  • Bloedarmoede
  • Ziek gevoel
  • Humeurigheid

De Nederlandse Coeliakie Vereniging heeft een online zelftest waarmee u kunt kijken of u zelf of uw kind de allergie heeft. Ga bij twijfel sowieso naar een huisarts, een simpele bloedtest wijst dan uit of er sprake is van glutenallergie of niet.

Glutenvrij brood

Brood is het bekendste glutenbevattende product. Glutenvrij brood is al lang op de markt, maar dit was helaas lang niet zo lekker als echt brood. Gelukkig voor mensen die allergisch zijn voor gluten boekt men op dat punt steeds meer vooruitgang. Door bijvoorbeeld de gluten te vervangen door kleine melkeiwitbolletjes wordt de structuur en smaak van echt brood al aardig dicht benaderd.

Glutenvrij bier

Helaas voor mensen met glutenallergie zit bier vol met gluten. Maar er is goed nieuws: er bestaat glutenvrij bier! Daarbij is er onderscheid tussen bier waar helemaal geen gluten aan te pas komen en bier dat zo weinig gluten bevat dat het geen gevaar vormt voor mensen met glutenallergie. Bieren waar helemaal geen gluten aan te pas komen zijn Schnitzer, Glutaner en Mongozo. Bieren die slechts een zeer kleine hoeveelheid gluten bevatten zijn Saxon en Estrella.

Bedrijven in Allergie

Handelshuis Marlies Vlasrootsingel 14, Heythuysen

Allergie in de volgende plaatsen:

Heythuysen

Allergie in de volgende regios:

Limburg

Uw vermelding

Contact met ons opnemen
Uw bedrijfsvermelding in de rubriek Allergie, die u altijd kan wijzigen of zelfs verwijderen. Neem contact met ons op of uw bedrijf direct aanmelden.

Bladeren door de overige rubrieken

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z