Banken

De meesten van ons krijgen bij een van de Nederlandse banken een kinderrekening om alvast te leren omgaan met geld. Later gaat deze over in een volwassen bankrekening, eventueel met tussenkomst van een studentenrekening. De bankrekening ontstond niet van de een op de andere dag. De eerste bankiers stammen uit de middeleeuwen in de vorm van geldwisselaars, vaak goudsmeden, bij wie je je geld in bewaring kon geven. Zij bewaarden het geld in grote geldkisten en gaven een afgiftebewijs mee waarmee je het geld later weer kon afhalen. Toen er steeds meer geld in bewaring werd gesteld begonnen geldwisselaars met het uitlenen van geld, dat later weer kon worden terugbetaald met rente als dank. Hieraan verdienden de geldwisselaars maar ook de mensen die hun geld in bewaring hadden gesteld. Zo transformeerden geldwisselaars tot banken.

Relatie aangaan met een bank

Wanneer je een relatie aangaat met een bank ga dan de voorwaarden van de bank goed na, evenals of de bank over een vergunning beschikt bij De Nederlandsche Bank (DNB). De voorwaarden zijn samen te vatten in algemene bankvoorwaarden, waarin de algemene rechten en plichten van de bank en de rekeninghouder ten aanzien van bancaire producten staan vermeld, en productvoorwaarden met daarin de voorwaarden die specifiek gelden voor een product of dienst, zoals voor hypotheken. Bij de meer ingewikkelde financiële producten worden de eigenschappen van een product nader uitgelegd in de financiële bijsluiter, waarop de Autoriteit Financiële Markten (AFM) toezicht houdt. Banken zijn overigens vrij in het bepalen van diensten en bijbehorende voorwaarden.

Vergunningen en registers banken

Er bestaan in Nederland verschillende soorten banken. Allen voeren een veelheid van transacties uit voor hun klanten. Sommige banken hebben zich gespecialiseerd in bepaalde diensten, andere banken opereren weer op meerdere terreinen. De meest voorkomende soorten banken zijn:

 • Consumentenbanken (nutsbanken)
 • Private banken
 • Zakenbanken
 • Algemene banken
 • Offshorebanken
 • Commercial banken
 • Ondernemersbanken

Elke bank dient over een vergunning te beschikken om producten en diensten in Nederland te mogen aanbieden. Deze banken zijn opgenomen in het Register van de Wet financieel toezicht (Wft) die de regels ten aanzien van banken heeft vastgelegd. De Nederlandsche Bank (DNB) en European Central Bank (ECB) houden hierop toezicht.

Diensten en producten banken

Banken regelen vrijwel alle geldzaken. Je kunt er geld in bewaring stellen, sparen en lenen, naast andere producten afnemen. Zo goed als iedereen beschikt tegenwoordig over een bankrekening. Het zou anders onmogelijk zijn om alle betalingen te verrichten. De meest voorkomende diensten en producten van banken zijn:

 • Betaalrekening
 • Spaarrekening
 • Depositorekening
 • Pensioenrekening
 • Verzekeringen
 • Leningen
 • Beleggingsrekening
 • Creditcard

DNB geeft alleen vergunningen aan banken die over voldoende financiële middelen beschikken en geleid worden door betrouwbare en deskundige bestuurders.

Bedrijven in Banken

Defico Advies Pegasus-ring 13, Dordrecht
FinanCin Begoniastraat 180 31, Enschede
JdR Financial Consultancy Van Beethovenstraat 41, Numansdorp
Maantjesbudgetbeheer , Vlissingen
Polaris Bewindvoering en Financieel beheer Graafseweg 274, Nijmegen
Rabobank Noord Twente De Werf 5, Almelo
Van Der Haring Financials Achter de Hoven 229, Leeuwarden
Veenstra Counseling Bijvank 2, Vroomshoop
ABIXX Rosendaalsestraat 324 1, Arnhem
Beter Budget Beheer ., Nieuw-Vennep

Banken in de volgende plaatsen:

Amsterdam, Hoofddorp, Barendrecht, Leiden, Schiedam, Arnhem, Enschede, Den Haag, Kudelstaart, Elshout, Vlissingen, Nieuw-Vennep, Dordrecht, Delft, Almelo

Banken in de volgende regios:

Zuid-Holland, Noord-Holland, Overijssel, Noord-Brabant, Gelderland, Friesland, Zeeland

Uw vermelding

Contact met ons opnemen
Uw bedrijfsvermelding in de rubriek Banken, die u altijd kan wijzigen of zelfs verwijderen. Neem contact met ons op of uw bedrijf direct aanmelden.

Bladeren door de overige rubrieken

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z