Aardewerk en Servies

Aardewerk en serviezen

Iedereen heeft wel een of meerdere serviezen in huis. Een gewoon servies voor de dagelijkse eet- en drinkbehoefte is onmisbaar. Maar ook een duur servies voor speciale gelegenheden kan een mooie aanwinst zijn.

Serviezen van aardewerk (ook wel keramiek genoemd) maakt men door klei tot ongeveer 1100 graden Celsius te bakken. Aardewerk is in vergelijking met porselein vrij zacht en minder duurzaam. Het produceren ervan is eenvoudig en wordt daarom ook al duizenden jaren gedaan. Serviezen maakt men tegenwoordig van porselein gemaakt. Ze bestaan onder andere uit:

  • borden

  • botervloot

  • dekschalen

  • eierdopjes

  • kommen

  • kopjes

  • sauskom

  • schalen

  • soepterrine

Porseleinen serviezen

Het maken van porseleinen serviezen is erg ingewikkeld en vereist veel ervaring. Het gehele proces duurt meerdere maanden. Serviezen van porselein zijn daarom duurder, maar zeer fraai en uitermate geschikt om als eetgerei te gebruiken.

Porselein is zo geschikt als servies omdat het goed isoleert, slecht geleid en reuk- en smaakloos is. Bovendien is het zeer duurzaam, zelfs als het eeuwen lang op de bodem van de zee in een scheepswrak heeft geleden dan ziet het er nog goed uit.

Vanwege de hoge prijs van porselein, ontstond aan het eind van de 16de eeuw Delfts blauw. Dit is een imitatie van het zeer populaire Chinese porselein dat in die tijd geïmporteerd werd. Omdat Delfts blauw geen porselein is maar gewoon aardewerk, was het ook betaalbaar voor de minder rijken.

Serviezen in de geschiedenis

Uit archeologische opgravingen blijkt dat duizenden jaren voor Christus al servies gebruikt werd. Dat was in die tijd meestal van hout of metaal. Metaal geleidt warmte echter te goed en vervormt de smaak, waardoor het niet ideaal is om bijvoorbeeld als drinkbeker te dienen.

Porselein dat men eind 16de eeuw uit China importeerde bood uitkomst maar was toen nog zeer kostbaar. China heeft de wijze waarop ze porselein maken zo\'n duizend jaar geheim weten te houden. Begin 18de eeuw lukte het de eerste West-Europeanen om porselein te maken. Omdat het niet meer nodig was om porselein helemaal uit China te importeren, daalde de prijs.

Prijs van serviezen

Serviezen zijn tegenwoordig zeer betaalbaar. Een goedkoop porseleinen servies hoeft niet meer dan 20 euro te kosten. Er zijn natuurlijk nog wel duurdere serviezen verkrijgbaar, bijvoorbeeld van de merken Wedgwood en Nobel.

Bedrijven in Aardewerk en Servies

Kop & Schotel Zoetendaal 6, Buren
Kop & Schotel Zoetendaal 6, Buren

Aardewerk en Servies in de volgende plaatsen:

Buren

Aardewerk en Servies in de volgende regios:

Gelderland

Uw vermelding

Contact met ons opnemen
Uw bedrijfsvermelding in de rubriek Aardewerk en Servies, die u altijd kan wijzigen of zelfs verwijderen. Neem contact met ons op of uw bedrijf direct aanmelden.

Bladeren door de overige rubrieken

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z