Agrarische sector

Agrarische sector

In de agrarische sector verbouwt men land om die geschikt te maken voor het kweken van planten en fokken van dieren voor menselijk gebruik. Deze landbouw is verantwoordelijk voor bijna al het voedsel op aarde.

Het begin van de agrarische sector

De agrarische sector ontstond zo\'n 8000 jaar geleden. Toen stapten de eerste mensen over van een bestaan als jager-verzamelaar, naar een bestaan als landbouwer. Dit waren de eerste mensen die zich op een vaste plaats vestigden. Daarvoor trokken mensen constant rond op zoek naar nieuwe bessen om te plukken of dieren om op te jagen.

Het leven in de agrarische sector was in het begin zeker geen pretje en geen vooruitgang op het jager-verzamelaar bestaan. Het werk was zwaar, tijdrovend en het voedsel dat het opbracht was erg eenzijdig. Gewassen kon men in de agrarische sector door technologische onwikkelingen veel effectiever en talrijker verbouwen.

Dankzij de agrarische sector vestigden mensen zich op één plek en ontstonden zo de eerste dorpen en zelfs steden. Het begin van de agrarische sector gaat dus gelijk op met het begin van de samenleving zoals we die nu kennen.

Verschillende landbouwactiviteiten

De agrarische sector is op te delen in verschillende deelsectoren, zoals:

  • Veeteelt (het telen van vee voor vlees, melk of eieren).
  • Visteelt (het kweken van vis).
  • Bosbouw (houtproductie).
  • Tuinbouw (fruitteelt, groenteteelt, paddenstoelenteelt en sierteelt).

De meest voorkomende landbouw is het verbouwen van graan. Ongeveer 15% van alle landbouwgrond op aarde wordt daarvoor gebruikt. Graan is een verzamelnaam voor verschillende soorten eetbare graansoorten zoals gerst, haver, maïs, rijst en rogge. Meer dan de helft van het voedsel ter wereld is gemaakt van graansoorten.

Biologische landbouw

In de reguliere landbouw gebruikt men chemische bestrijdingsmiddelen om ziekten, plagen, onkruid en hinderlijke organismen te bestrijden. Omdat deze slecht voor de gezondheid en het milieu kunnen zijn, kwam de biologische landbouw in opkomst. Hier worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en krijgt het vee een waardiger bestaan.

De prijs van biologische producten ligt echter hoger dan die van reguliere. Daardoor koopt nog steeds de overgrote meerderheid van de consumenten producten van de reguliere landbouw. Het aandeel van de biologische landbouw in de agrarische sector blijft echter wel stijgen. Gezondheidsnet.nl heeft een mooi overzicht over de feiten en fabels rondom biologisch eten opgesteld.

Bedrijven in Agrarische sector in Zuid-Holland

Manolya Agrarisch Loonbedrijf Berckheydestraat 19, Den Haag
Patrick Griffioen Torenlaan 6 a, Voorhout

Agrarische sector in de volgende plaatsen:

Blesdijke, Harskamp, Scherpenisse, Daarle, Uden, Voorhout, Den Haag, Pannerden, Rijssen, Axel, Huissen, Putten

Agrarische sector in de volgende regios:

Gelderland, Overijssel, Groningen, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Friesland, Flevoland

Uw vermelding

Contact met ons opnemen
Uw bedrijfsvermelding in de rubriek Agrarische sector, die u altijd kan wijzigen of zelfs verwijderen. Neem contact met ons op of uw bedrijf direct aanmelden.

Bladeren door de overige rubrieken

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z