Begraafplaats

Op een begraafplaats worden behalve lichamen van overledenen ook urnen met as van gecremeerde lichamen begraven. Begraafplaatsen bieden diverse mogelijkheden aan voor asbestemming, zoals urnenwanden of columbaria. Voor zowel een begraafplaats als urn betaalt u voor de duur dat het graf of de urn bestaat. As verstrooien op een begraafplaats is ook mogelijk op speciale strooivelden. Tegenwoordig zie je ook steeds vaker een café of koffiehuis op begraafplaatsen om het bezoek van nabestaanden zo aangenaam mogelijk te maken. Vooral in de koude wintermaanden is het prettig om met een kopje koffie en broodje na te praten met andere nabestaanden. Hoewel je vaak ook in de buurt een gelegenheid vindt. Doorgaans vind je op een begraafplaats ook een begroetings- of afscheidsruimte om de laatste eer te bewijzen aan de overledene vlak voor de begrafenis. Denkt u weleens na over of u gecremeerd of begraven wilt worden? Durft u de dood te omarmen? 

Soorten begraafplaatsen

De meest voorkomende soorten begraafplaatsen in Nederland zijn militaire begraafplaatsen, natuurbegraafplaatsen en Joodse begraafplaatsen.

Een militaire begraafplaats is ingericht door of staat onder toezicht van een staat ter nagedachtenis aan en als eerbetoon voor slachtoffers die omgekomen zijn tijdens een oorlog. Tijdens de oorlog werden oorlogsslachtoffers begraven waar ze stierven. Daarna pas kregen militaire begraafplaatsen hun huidige vorm.

Een natuurbegraafplaats is gelegen in een natuurlijke omgeving, zoals een bos- of parkachtig landschap, met graven met ornamenten en bloemen. Een natuurbegraafplaats kan ook meer sober uitgevoerd zijn in een afgelegen gebied zonder duidelijke omheiningen of grafstenen met de bedoeling dat de graven opgaan in de omgeving.

Joodse begraafplaatsen zijn vaak zeer oud, soms wel meer dan 200 jaar. Volgens de wetten van het jodendom mogen Joodse begraafplaatsen namelijk niet geruimd worden.

Waarom een begraafplaats?

Hoewel crematie steeds vaker voorkomt, veelal om redenen als geen hoge kosten, de overledene mee naar huis kunnen nemen in de vorm van as en schuldgevoel het graf niet vaak genoeg te bezoeken vermijden, vinden veel mensen begraven nog altijd eervoller. De overledene krijgt een plekje. Een begraafplaats is vaak mooi gelegen met veel bomen, struiken, mooie grafstenen, beelden en bloemen die regelmatig worden neergelegd. Niet vreemd dat een begraafplaats vaak ook als attractie fungeert, vaak in combinatie met een bezoek aan een plaats. Mensen wandelen eroverheen, ervaren een gevoel van rust en bezinning en genieten van de schoonheid. Vaak wordt gekozen voor een familiegraf waar een aantal generaties naast elkaar begraven worden. Dit in tegenstelling tot een algemeen graf waar drie elkaar onbekende overledenen op volgorde van sterfdatum worden begraven. Een algemeen graf is goedkoper dan een particulier graf, maar u kunt er minder rechten aan ontlenen.

Begraafplaats voor dieren

Wist u dat er ook voor dieren begraafplaatsen bestaan? Uw trouwe maatje een eervolle laatste rustplaats geven op een dierenbegraafplaats in plaats van overhandigen aan massadestructie. 

We gaan dood. Allemaal. Denk daarom alvast na over een mogelijke begraafplaats!

Bedrijven in Begraafplaats

Crematorium Rotterdam Hofwijk Delftweg 230, Rotterdam

Begraafplaats in de volgende plaatsen:

Rotterdam

Begraafplaats in de volgende regios:

Zuid-Holland

Uw vermelding

Contact met ons opnemen
Uw bedrijfsvermelding in de rubriek Begraafplaats, die u altijd kan wijzigen of zelfs verwijderen. Neem contact met ons op of uw bedrijf direct aanmelden.

Bladeren door de overige rubrieken

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z