Café

Het café zoals we dat kennen in Nederland heeft een aanstormende geschiedenis van herbergen, logementen en taveernes gericht op het bieden van eten, rust en onderdak aan reizigers en stadsbewoners. Toen halverwege de 17e eeuw de koffie naar Europa kwam ontstonden daarmee ook de koffiehuizen. Het café als woord stamt af van het Franse woord voor koffie. In koffiehuizen zag je vooral chique gasten. Alcohol werd er niet geschonken. Daarvoor kon je terecht in tapperijen of bierhuizen die bier en andere alcoholische dranken schonken. De bruine kroeg deed begin 19e eeuw zijn intrede en heeft zo\'n hoog huiskamergehalte, omdat mensen daadwerkelijk hun voorkamer inrichtten voor mensen om iets te drinken. Deze krappe huiskamercafés werden in 1966 aan banden gelegd. Enkel cafés met een oppervlakte vanaf 35 m² die hoog genoeg waren met aparte toiletten voor mannen en vrouwen mochten nog bestaan. In 2008 kwam daar ook het rookverbod bij.

Sociale functie café

Als een café puur bestond om een drankje en hapje te nuttigen zou het concept lang niet zo een succes zijn, hoewel cafés wel degelijk bekend kunnen staan om hun uitgebreide aanbod van bieren of heerlijke zelfgebakken appeltaart. De sociale functie van cafés vormt echter het fundament. Vooral mannen hebben nogal eens een stamkroeg als zijnde externe huiskamer, waar ze dagelijks hun maten ontmoeten en een kaartje leggen, darten of poolen. In de meer hippe cafés en vooral die met een naam van place to be zie je vaak mensen die graag zien en gezien worden. Vergeet ook de zakelijke functie van de meer chiquere cafés niet. Zakenmensen komen hier met hun zakenrelaties een drankje doen, lunchen of dineren. Onder het genot van kreeft vergezeld van een goede wijn komen zij tot belangrijke zakendeals. Laten we proosten!

Typen cafés

Bakjes pinda\'s – waardoor u meer dorst krijgt! – een grote biljarttafel in het midden en doorgerookte stamgasten die aan de bar hangen vormen het klassieke beeld van de bruine kroeg. Toen begin jaren 80 de witte cafés ontstonden met moderne, strakke en lichte interieurs was dat het begin van de vele typen cafés zoals we die vandaag de dag kennen. Enkele bekende voorbeelden:

 • Biercafé
 • Brasserie
 • Bruin café
 • Cocktailbar
 • Countrybar
 • Danscafé
 • Eetcafé
 • Grand Café
 • Homobar
 • Internetcafé
 • Irish pub
 • Karaokebar
 • Wijnbar

Kom eens gezellig iets drinken in een café waar u zich thuis voelt!

Bedrijven in Café

'DOEN' dorst & trek Berkelselaan 2A, Rotterdam
't Kannet Lindegracht 57, Heereveen
't Keldertje Kromstraat 22, Delft
1900 Café Restaurant Hogeweg 48, Amsterdam
Bar Brutal Alexander Battalaan 47A, Maastricht
Bar-Eetcafé aan de Lek Lekdijk 75, Ammerstol
Café & Partyhoeve Lombok Hertraksestraat 22, Sint Agatha
Café 'Oud Bocholtz' Pastoor Neujeanstraat 11, Bocholtz
Café 't Biervat Dorpsstraat 18, De Koog
Café 't Hoekje Grotestraat Centrum 30, Valkenburg

Café in de volgende plaatsen:

Amsterdam, Rotterdam, Valkenburg, Breda, Sluis, Roosendaal, Albergen, Leeuwarden, Alphen aan den Rijn, Schiedam, Dordrecht, Ossenisse, Amersfoort, Berg en Terblijt, Hengelo

Café in de volgende regios:

Zuid-Holland, Noord-Brabant, Limburg, Noord-Holland, Overijssel, Zeeland, Friesland, Groningen, Gelderland, Utrecht

Uw vermelding

Contact met ons opnemen
Uw bedrijfsvermelding in de rubriek Café, die u altijd kan wijzigen of zelfs verwijderen. Neem contact met ons op of uw bedrijf direct aanmelden.

Bladeren door de overige rubrieken

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z