Auto's - Autobanden

Winterbanden verplichtWinterbanden verplicht of niet?

Moeten winterbanden in Nederland verplicht worden gesteld? Na enkele strenge winters laait de discussie weer op. Een flinke nachtvorst verrast automobilisten zonder winterbanden 's ochtends. Door de gladheid kunnen er op één dag dan wel tientallen ongelukken plaatsvinden. Daarom hoor je de laatste jaren weer geluiden om winterbanden in Nederland bij winters weer verplicht te stellen. Waarom eigenlijk ook niet?

In welke landen zijn winterbanden verplicht?

Winterbanden zijn zo ontwikkeld dat ze bij een glad wegdek zoveel mogelijk grip geven; vooral bij sneeuw is het verschil merkbaar. Winterbanden heetten vroeger dan ook sneeuwbanden. In het buitenland zijn in de meeste gevallen winterbanden verplicht. Dat geldt vooral landen in Europa waar je op wintersport kunt gaan.

In de volgende landen gelden er regels voor autobanden bij winters weer:

 • Noorwegen. Bij winters weer zijn winterbanden verplicht.
 • Polen. Op sommige wegen zijn sneeuwkettingen verplicht in de winter.
 • Oostenrijk. Tussen 1 november en 15 april bij winters weer zijn winterbanden verplicht.
 • Duitsland. Bij winters weer verplicht. Op sommige wegen zijn sneeuwkettingen verplicht, dit staat dan aangegeven op verkeersborden.
 • Frankrijk. Alleen verplicht als het aangegeven staat met borden. Die staan vooral in bergachtige gebieden met veel sneeuw.
 • Italië. Dezelfde regels als Frankrijk.
 • Slovenië. Van half november tot half maart zijn winterbanden verplicht bij winters weer.
 • Tsjechië. Winterbanden zijn alleen verplicht op sommige wegen waar niet gestrooid wordt. Verder moet je verplicht sneeuwkettingen bij je hebben in de wintermaanden.
 • Zwitserland. Dezelfde regels als Frankrijk.
 • Zweden. Van december tot en met maart zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden.

Winterbanden zijn niet verplicht in:

 • Spanje
 • België

Waarom in Nederland niet?

Waarom zijn in veel landen bij winters weer winterbanden verplicht maar in Nederland niet? Een veel gehoorde mening is dat winterbanden schijnveiligheid bieden. Bestuurders krijgen onterecht het gevoel van volledige controle over hun auto, terwijl de winterbanden in werkelijkheid maar een beetje extra grip geven. Bij een glad wegdek is het ook met winterbanden noodzakelijk om heel goed op te letten.

De winterband is de laatste jaren steeds populairder in Nederland. Ondanks dat ze niet verplicht zijn hier, is de vraag ernaar in de herfst en winter zo groot dat de producent het nauwelijks bij kan houden. Het voordeel ervan is in ieder geval aangetoond. Bestuurders van auto's met winterbanden maken 's winters structureel minder ongelukken dan bestuurders van auto's zonder winterbanden.

Bedrijven in Auto's - Autobanden in Purmerend

Riro Techniek Van IJsendijkstraat 144 N, Purmerend

Auto's - Autobanden in de volgende plaatsen:

Eindhoven, Breugel, Paterswolde, Vlaardingen, Rijnsburg, Weert, Oosterhout, Zevenbergen, Den Haag, Purmerend, Roosendaal, Nieuw-Weerdinge

Auto's - Autobanden in de volgende regios:

Noord-Brabant, Zuid-Holland, Drenthe, Noord-Holland, Limburg, Groningen

Uw vermelding

Contact met ons opnemen
Uw bedrijfsvermelding in de rubriek Auto's - Autobanden, die u altijd kan wijzigen of zelfs verwijderen. Neem contact met ons op of uw bedrijf direct aanmelden.

Bladeren door de overige rubrieken

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z